Rosella på ingång till Kapellskär.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Ekonomi

Bekräftat: Viking Line säljer Rosella

Viking Line har avtalat om en försäljning av den finskflaggade bil- och passagerarfärjan Rosella till det grekiska rederiet Aegean Sealines Maritime Co.

Efter att det i veckan har florerat både rykten och spekulationer om att Viking Line sålt bil- och passagerarfärjan Rosella, så gick rederiet under torsdagseftermiddagen ut med en bekräftelse av affären. Rederiet skriver i ett pressmeddelandet att fartygets trafik inom Viking Line har kommit till sin slutpunkt. Även om hon underhållits väl och håller en god standard kan hon inte i framtiden möta Viking Lines högt ställda krav på minimal miljöpåverkan, särskilt avseende koldioxidutsläpp, skriver de.

Inleder omställningsförhandlingar

Rederiet meddelar vidare att försäljningen av Rosella kommer att påverkar personalstyrkan inom Viking Line, vilket innebär att omställningsförhandlingar kommer att inledas.

Rosella kommer att göra sin sista avgång på linjen mellan Kapellskär och Mariehamn söndagen den 8 januari.

Säljs för elva miljoner euro

Enligt rederiet är försäljningspriset 11.250.000 euro, vilket medför en bokföringsmässig vinst på cirka 8.600.000 euro under första kvartalet 2023.

Rosella kommer att få grekisk flagg och ska trafikera i Egeiska havet. Leveransen till de nya ägarna sker under senare halvan av januari 2023.

Utvärderar ruttens framtid

– Vi får nu utvärdera vad som händer med rutten Mariehamn–Kapellskär i framtiden. Det är många saker som måste tas i beaktande som höga bränslepriser och utsläppshandel. Inför de nya miljödirektiven så måste vi titta på vår flotta och modernisera den. Det här är ett led i det, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Sjöfartstidningen.

Viking Line offentliggjorde igår att Viking XPRS kommer att flaggas finskt och detta har lett till en del spekulationer på bland annat sociala medier. Enligt Johanna Boijer-Svahnström har Viking Line inga planer på att sätta in Viking XPRS på Mariehamn–Kapellskär.

– De hör inte ihop. En omflaggning av Viking XPRS har vi pratat om länge och pusselbitarna föll nu på plats, säger hon.