Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Båtresenärer nöjdast i Stockholm

Pendelbåts- och skärgårdstrafiken har största andelen nöjda passagerare inom kollektivtrafiken i Stockholmsregionen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]en i Stockholmsregionen.

Jämfört med året innan ökade det totala antalet resenärer inom den sjöburna kollektivtrafiken i Stocksholmsregionen med 6,3 procent till närmare 5,7 miljoner under 2017. Såväl inom pendelbåtstrafiken som inom skärgårdstrafiken noteras tillväxt.

Bland annat detta framgår av den årsrapport för 2017 som trafiknämnden inom Stockholms läns landsting har publicerat.

Stommen i utvecklingen

Antal resenärer i skärgårdstrafiken uppgick till 1.770.000, vilket är en ökning med 134.000 passagerare eller 8,2 procent. Målet för 2017 var 1.742.200 passagerare.

– Skärgårdstrafiken är stommen i skärgårdens utveckling och därför har vi arbetat hårt för att få till en stabil och tillförlitlig trafik för att underlätta pendling till och från fastlandet. Samtidigt har den populära Nord-sydliga linjen som hade ett rekordår 2017 bidragit till att antalet resenärer ökat säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd och ansvarig för sjötrafiken i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande från Centerpartiet i Stockholms läns landsting.

Allt fler tar båten till jobbet

Pendelbåtstrafiken hade 3.928.000 passagerare, vilket är en ökning med 206.000 passagerare eller 5,5 procent jämfört med 2016. Målet för 2017 var 3.921.000 passagerare.

– Det är otroligt roligt att våra satsningar på ökad pendelbåtstrafik i Stockholmsregionen gör att fler tar vattenvägen till jobbet istället för bilen. Det är ett kvitto på att vi i Centerpartiet och alliansen är på rätt spår, att vi satsar på rätt linjer men ännu är vi inte nöjda, kommenterar Gustav Hemming i pressmeddelandet.

Satsar på fortsatt utbyggnad

Samtidigt uppges 97 procent av båtresenärerna vara nöjda med trafiken 2017, vilket gör sjötrafiken till det klart populäraste kollektivtrafikslaget i Stockholmsregionen.

– Självklart är det glädjande att båtresenärerna är nöjda med trafiken. Ska vi klara klimatutmaningarna måste vi erbjuda resenärerna attraktiva kollektivtrafiklösningar och där ser vi att båttrafiken har en självklar roll. Därför satsar Centerpartiet och alliansen på en fortsatt utbyggd kollektivtrafik till sjöss, säger Gustav Hemming.

Nöjdheten ökat

Nöjdheten i skärgårdstrafiken uppgår till 97 procent 2017, en ökning med fyra procentenheter från 2016. Även nöjdheten i pendelbåtstrafiken uppgår till 97 procent i jämförelse med 96 procent 2016.

Centerpartiet i Stockholms läns landsting uppger att nöjdhetssiffrorna i de andra kollektivtrafikslagen är 79 procent för busstrafik, 87 procent för lokalbanor, 73 procent för pendeltåg och 85 procent för tunnelbana.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]