Hallandshamnar blir fjärde största containerhamn.

Fotograf: Hallandshamnar

Kategori: Hamn/Logistik

Avvisar bud – lägger nytt storvarsel

Hamnarbetarförbundet avvisar medlarbud och lägger ytterligare ett jättevarsel om 33 punktstrejker och övertidsblockader. 

Sveriges Hamnar tackar ja till onsdagens bud från medlarna, men Hamnarbetarförbundet säger nej med motiveringen att det ”innehållsmässigt är snarlikt det tidigare och för att de kvarvarande kraven på särskilda förbehåll gällande lokala förhandlingar saknar stöd i svensk lag och rättspraxis”, skriver facket på sin hemsida och påpekar att det hade räckt att stryka två meningar och tre ord i det tvåsidiga förslaget för att de skulle tacka ja. 

Inga lockouter

Enligt Sveriges Hamnar är avvisandet ett kvitto på att hamnfackets fokus ligger på strid- och konflikt och inte på en lösning. Nyligen drog Sveriges Hamnar tillbaka alla sina lagda lockout-varsel. 

– Konflikten måste få ett slut. Situationen befinner sig nu i ett allvarligt läge där våra hamnar tappar allt fler kunder och Sverige tappar i förtroende som handelsnation. Vi vill få lugn och ro i hamnarna. Vi vill kunna verka för en stark, sund och konkurrenskraftig hamnnäring. Hamnarbetarförbundet måste omgående upphöra med att strejka sönder hamnarna, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen. 

Drabbas hårdast

Hamnarbetarförbundet väljer dock att varsla om ytterligare 33 punktstrejker och övertidsblockader under fem dagar med start onsdag 27:e februari till måndag 4 mars. Återigen är det Gothenburg Roro Terminal som drabbas hårt med totalt sju punktstrejker. Även Hallands Hamnar i Halmstad drabbas hårt med fem punktstrejker.