Fotograf: Wikipedia Commons/Aad Born

Kategori: Container

Attack mot fartyg i Suezkanalen

På lördagen utsattes ett containerfartyg för en attack i Suezkanalen – den egyptiska militären ingrep och avvärjde situationen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]h avvärjde situationen.

Uppgifterna är knapphändiga men kanalmyndigheten, Suez Canal Authority, säger i ett uttalande på sin hemsida att det rörde sig om en ”terrorattack” mot containerfartyget Cosco Asia när hon seglade genom kanalen.

Enligt myndigheten ingrep den egyptiska militären och avvärjde attacken. Hur framgår inte, mer än att det skedde på ett ”beslutsamt sätt.” Det är heller inte offentliggjort hur många gärningsmän som medverkade vid attacken och vilken form av vapen de använde, och om någon gärningsman har gripits och anhållits. Myndigheten rapporterar att varken fartyg eller last har åsamkats några skador, det är dock oklart om någon ur besättningen eller angriparna sårats.

Enligt IHS Fairplay har dock tre personer gripits för attacken, de ska använt sig av granatkastare. Attacken ska ha skett halvvägs mellan Port Said och Ismailiya.

Kinesiska Xinhua News Agency rapporterar att det också har förekommit skottlossning med maskinvapen. 

Under söndagen då 51 fartyg seglade genom kanalen antingen i norrgående eller södergående riktning vidtog militären extra säkerhetsåtgärder för att skydda trafiken, enligt kanalmyndigheten. För den egyptiska ekonomin är fartygstrafiken genom kanalen extremt viktig.

Panamaflaggade Cosco Asia, 10.062 teu, ägs av kinesiska Cosco.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]