5.350 dwt torrlastfartyg för AtoB@C.

Fotograf: AtoB@C Shipping

Kategori: Kortsjö | Miljö | Skeppsbyggnad

AtoB@C beställer hybridfartyg

AtoB@C Shipping beställer en serie energieffektiva torrlastfartyg med elhybridlösning för utsläppsfria hamnanlöp.
Det svenska rederiet AtoB@C Shipping AB, som ingår i finska ESL Shipping Ltd, låter bygga en serie på sex energieffektiva elhybridfartyg på 5.350 dwt med svensk/finsk isklass 1A. Nybyggena blir 90 meter långa, 16 meter breda med 6 meters djupgående.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ka ESL Shipping Ltd, låter bygga en serie på sex energieffektiva elhybridfartyg på 5.350 dwt med svensk/finsk isklass 1A. Nybyggena blir 90 meter långa, 16 meter breda med 6 meters djupgående.

Leveranserna inleds under tredje kvartalet 2023. Den totala investeringen för fartygen uppgår till cirka 70 miljoner euro. AtoB@C Shipping har dessutom option på ytterligare fartyg.

Ordern har placerats på varvet Chowgule and Company Private Limited i Indien. Varvet ingår i en familjeägd koncern Chowgule Group som som uppges ha lång erfarenhet av att bygga fartyg av liknande storlek för ett flertal europeiska beställare.

Fartygens design har tagits fram av rederiet tillsammans med den nederländska fartygskonstruktionsbyrån SMB Naval Architects. Stort fokus har lagts på energieffektivitet och utformning av lastrummen, uppger AtoB@C Shipping i ett pressmeddelande.

– Med denna beställning kan vi erbjuda våra kunder miljövänligare transporter och svara på en växande efterfrågan. Vi kan också trygga vår kapacitet på miljövänligt och modernt tonnage under de kommande åren, säger Frida Rowland, affärsenhetsdirektör för AtoB@C Shipping AB, enligt pressmeddelandet.

Vidare uppges att utsläppen av växthusgaser, inklusive CO2, kommer att minska med nästan 50 procent per transporterad lastenhet jämfört med de befintliga fartygen. Enligt AtoB@C Shipping blir nybyggena därmed de effektivaste i världen i sin klass. Tack vare batteripaket, lösning för användning av el från land och elektrisk hybridteknik blir hamnanlöpen helt utsläppsfria med låg bullernivå. Vid ankomst och avgång kan fartygen drivas enbart med el.

– Vi är mycket glada över att kunna investera i nya, energieffektiva fartyg. Tillsammans med varvet och AtoB@C Shipping kommer vi att göra sjöfarten ännu mer miljövänlig, säger Mikki Koskinen, styrelseordförande i AtoB@C Shipping och vd för ESL Shipping Ltd, i pressmeddelandet.

AtoB@C Shipping AB i Ystad opererar trafik med isgående torrlastfartyg i segmenten 3.000 till 6.000 dwt. För närvarande ingår 35 fartyg i flottan. Rederiet opererar trafik främst inom Östersjön och Nordsjön.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]