Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Forskning | Miljö | Specialfartyg

Åter aktuell för Antarktis

Enligt Sveriges Radio pågår nu förhandlingar mellan USA och Sverige om tjänstgöring för statsisbrytaren Oden i Antarktis. 

Uppdraget skulle, enligt Sveriges Radios Vetenskapsradion, bestå av att bryta is och sköta transporter till den amerikanska forskningsbasen McMurdo.

Om två år

Katarina Gårdfeldt, som är chef för Polarforskningssekretariatet, var nyligen i Washington och träffade National Science Foundation som ansvarar för McMurdo. Förhoppningar fanns att Oden redan till nästa vinter kunde bege sig söderut. 

– Men nedstängningen av myndigheter i USA fördröjer nu det hela. Nu rinner tiden iväg, så för kommande säsong 2019-2020 kanske det inte är så troligt att allt hinner bli klart. Men kanske till 2020-2021, säger Katarina Gårdfelt till Vetenskapsradion.  

”Inga löften”

Mellan 2005-2011 skickades Oden på expeditionsuppdrag till Antarktis för att bryta is till McMurdo-basen och samtidigt möjliggöra för amerikanska och svenska forskare att studera miljön. Och enligt Katarina Gårdfelt är nu Sjöfartsverket öppet för att åter släppa Oden vintertid till Antarktis.

– Det finns inga löften. Men nu är det är upp till oss att försöka komma på en lösning och ett ersättningsfartyg.