Väl dold i den legala lasten upptäcktes nästan 150 kilo cannabis. Bilden visar delar av beslaget.

Fotograf: Tullverket

Kategori: Färjetrafik | Säkerhet

Åtal efter stort beslag av cannabis i Norra hamnen

Tulltjänstemännen i Norra hamnen i Malmö blev misstänksamma mot en lastbil som körde av en färja från Spanien. Vid kontroll hittades nästan 150 kilo cannabis. Idag fredag åtalas sex personer.

I maj 2021 kom en lastbil från Spanien med färja till Norra hamnen i Malmö. Lasten skulle innehålla 20 ton asfalt och levereras till ett företag i Arlöv strax utanför Malmö. Att man transporterade asfalt från Spanien väckte tulltjänstemännens misstanke. Det skriver Tullverket i ett pressmeddelande och uppger att misstankarna bekräftades av Tullverkets sökhund som snabbt markerade på asfaltshinkarna.

Värt 16 miljoner kronor

I flertalet av hinkarna hittades cannabis gömt i sand. Sammanlagt beslagtogs över 147 kilo varav cirka 102 kilo marijuana och närmare 45 kilo cannabisharts. Värdet på den beslagtagna narkotikan är cirka 16 miljoner kronor på gatan. 

Idag åtalas sex personer vid Malmö tingsrätt, skriver Tullverket.

– Ärendet har tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sverige. Genom att vi fått tillgång till kriminellas kommunikation i appen Anom har vår utredning vuxit. Vi har på så sätt kunnat hitta förgreningar till fler misstänkta som nu kan åtalas, säger Andreas Wulff, chef för tullkriminalen syd, i pressmeddelandet.

Fick del av chattar

Enligt Tullverket fick myndigheten sommaren 2021 del av chattar från kommunikationstjänsten Anom som kriminella använde i tron att den var krypterad. I själva verket var den skapad av FBI i syfte att komma åt kriminellas kommunikation om brottsupplägg. Arbetet resulterade sommaren 2021 i den internationella operationen Trojan Shield med synkroniserade tillslag runt om i världen.

I Anom-chattarna fanns information om att fyra av de nu misstänkta varit involverade i cannabissmugglingen i asfaltshinkar, skriver Tullverket. Utöver det beslaget är de också misstänkta för smuggling av ytterligare 40 kilo cannabis. Tre av de åtalade är också misstänkta för förvärv eller köp av 30 kilo amfetamin i syfte att sälja vidare. De misstänkta är födda mellan 1955 och 1989 och hemmahörande i Malmöområdet, Helsingborgsområdet och i Bohuslän.