Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Politik | Specialfartyg

Finska isbrytare till Arktis?

En arbetsgrupp har tillsatts för att dra upp riktlinjer för det statliga finländska isbrytarrederiet Arctia Shippings framtida affärsverksamhet, där verksamhet i Arktis spelar en central roll.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] spelar en central roll.

Finska staten vill utveckla rederiet Arctia Shipping Ab:s verksamhet att bland annat omfatta verksamhet i arktiska vatten. Regeringens finanspolitiska ministerutskott tillsätter en arbetsgrupp som ska ta fram förslag till åtgärder. Avdelningschef Eero Heliövaara på avdelningen för ägarstyrning leder arbetsgruppen som ska ta fram sitt åtgärdsförslag före årsskiftet.

Kostnadseffektivitet

Den statliga ägaren har gett arbetsgruppen i uppdrag att fokusera på isbrytningens kostnadseffektivitet, tryggandet av försörjningsberedskapen samt riskhanteringen. Att tillsätta en arbetsgrupp rekommenderades i den icke-offentliga rapport om isbrytningen som utredaren Lauri Ratia tidigare i oktober presenterade. Den handlar om hur isbrytningen i Finland kan genomföras så effektivt som möjligt genom statliga rederiet Arctia Shipping.

Rapporten tar också upp frågan om hur rederiets affärsverksamhet i polarområdena kan utvecklas så att verksamheten stöder de makroekonomiska målen. Samtidigt understryks vikten av att verksamheten bör vara förenlig med principerna om hållbar utveckling och beakta den känsliga arktiska miljön.

Kombination

Isbrytningen i hemmavattnen ska emellertid prioriteras, understryker minister Sirpa Paatero i ett uttalande. Statens ägarstyrning ligger inom hennes ansvarsområde.

– Enligt min mening är det mycket viktigt att den långa diskussion som förts kring bolaget och den rapport som utarbetats till följd av diskussionen omsätts i konkreta handlingar. Nu utreder vi det bästa sättet att förena bolagets spetskompetens och högklassiga resurser med våra nationella behov med beaktande av de ekonomiska realiteterna. Först och främst måste vi se till att isbrytningen i Östersjöområdet sköts väl under alla förhållanden, dock utan att glömma de ekonomiska möjligheter som polarområdena erbjuder. Dessa kan kombineras på ett ansvarsfullt sätt så att principerna om hållbar utveckling beaktas.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]