OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Torrlast

Nödbogserades efter maskinhaveri

Efter stopp i huvudmaskin sent på tisdagseftermiddagen låg torrlastaren Arklow Resolve och drev utanför Marstrand. Under natten uppstod nödläge.

När vädret försämrades under natten mot onsdag riskerade Nederländerna-flaggade torrlastaren Arklow Resolve på 4.868 dwt att driva på grund utanför Marstrand på västkusten.

Väderläget försämrades drastiskt till vindar på upp till 23 meter per sekund och flera meter höga vågor. Efter att fartyget misslyckats med att nödankra beslutade Kustbevakningen att bogsera fartyget till en säkrare plats. 

Beredskap för grundstötning

Kustbevakningen fick på tisdagseftermiddagen information om att fartyget drev via VTS och tog kontakt med fartygets befälhavare. Samtidigt skickade Kustbevakningen sina enheter KBV 001 och KBV 316 till platsen.

Kustbevakningen rapporterar att de tillsammans med JRCC, länsstyrelser och räddningstjänst hade beredskap för både livräddning och miljöräddning och fartyget skulle gå på grund.

Undanröjt hot

Arklow Resolve är lastat med gödningsmedel och har cirka 86 ton bunkerolja, cirka 27 ton diesel samt några ton smörjolja i tankarna.

– Den olja som finns ombord och gödningsmedlet i lasten hade kunnat orsaka stora skador i den marina miljön. Men med god samverkan och en stark insats av mina kollegor på plats, har vi nu kunnat undanröja hotet, säger räddningsledare Filip Lundgren.

Fartyget låg på onsdagseftermiddagen för ankar vid Fotö.