Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Arbetsmarknad | Folk/företag

Arbetslösheten stiger

Färre varsel men stigande arbetslöshet och två av tre företag har svårt att hitta sjöfolket de behöver. Arbetsförmedlingen sjöfarts prognos för 2016 visar trender som pekar åt lite olika håll.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ar åt lite olika håll.

Arbetsförmedlingen Sjöfart har inte sedan före finanskrisen mätt upp en sådan efterfrågan på maskinbefäl som i årets undersökning: ”Hela 67 procent av de intervjuade företagen hade upplevt problem med att rekrytera personal under det senaste halvåret. Så höga siffror har inte uppmätts sedan hösten 2008. Rederierna rapporterar att det är främst maskinbefäl och kockar som det har varit svårt att rekrytera.”

Att varslen minskat i Sverige tror Arbetsförmedlingen kan bero på att svenska rederier avvaktar vad som händer med den av regeringen utlovade tonnageskatten.

Maskinfolk eftersökta

För maskinbefäl ser det alltså ut att finnas möjligheter till jobb trots att det i samma rapport konstateras att arbetslösheten bland sjöfolk går upp och att nyutexaminerade har svårt att hitta sitt första jobb. För seniorbefälen däremot är det lättare att hitta jobb enligt Arbetsförmedlingen.

Många varsel från Norge

Arbetsmarknaden i Norge, som i flera år varit bra för svenskt befäl, har fallit i takt med oljepriset det senaste året och det märks enligt arbetsförmedlingen: ”många svenska sjömän med arbete i Norge har nu blivit varslade.”

I oktober 2015 var totalt 832 personer inskrivna på landets arbetsförmedlingar som söker jobb till sjöss.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Maskinisten

  En lönehöjning hade troligtvis lockat många av oss som jobbar i Norge då i alla fall jag hade trivts bra på ”hemmaplan”. Nu när norska kronan fallit som en fura de senaste åren krävs det inte speciellt mycket pengar för att matcha de norska lönerna.

 • Anonymous

  Maskinbefäl har sökt sig till andra jakt marker. Svårare en så är det inte. Ni vet marknaden styr tillgång och efter fråga. Förresten har dom från Asien tagit slut ?

 • Besviken Sjöman

  Och som grädde på moset.
  Det nyöppnade Svenska Sjöskatte kontorets gransknings drive och beskattning av Sjöfolk på vissa fartyg i vissa farter.

  Som jobbar och betalar skatt i Norge.

 • Fartygsbefäl Magnus

  AF sjöförmedling har ju varit med o skapa bristen då de valt att inte stötta kompetensutvekling samt högre ställda krav på kurser/ certifikat eller förnyande av samma. egen erfarenhet av det. har mist både maskinbefäl samt fartygsbefäl behörighet tack vare AF sjöfart stockholm samt AF Simrishamn. Facket var finns de?

 • Anonymous

  Är det en ursäkt för att kunna anställa billig arbetskraft från Asien kan inte tänka mig att det inte är någon som har sökt på dissa jobben

 • Anonymous

  ..få har sått för tillväxten som många litat på att andra ska sköta, nu får man skörda, inget..tyvärr gynnas inte alltid de som tagit ansvar för tillväxten.

 • Anonymous

  ..varför ska AF betala det för skattepengar? Betala själv som en investering om det leder till arbete, eller låt arbetsgivaren betala om det råder brist.

 • Anonymous

  AF-Sjöfart Fartygsbefäl! Magnus. Dom vill inte ha bekosta något över huvud taget. Vi snakar inte
  här om några längre utbildnings tider, alltså kostnader. 4-5 dagar för en förnyelse t.ex tank cert osv. Dom tror att dom vet hur våran bransch fungerar bättre än vi själv. Sjöbefälsförbundet borde ta ett samtal med Arbetsförmedlingen!? Men dom vill nog se till att vi inte konkurrera med alla andra t.ex ny ut examinerade. Men man får väl börja som motorman igen OM det dyker upp…Vilket slöseri med högskole utbildningar i det här landet. Så säges det att det är brist på ingenjörer. Har inte fått en enda sådant arbete via Arbetsförmedling alltså förmedlas dom …arbets givare har ingen efter frågan. För i tiden då gick man och anmälde sig på Sjömansförmedlingen så var det bar en tidsfråga. Kom nu inte och säg att allt är bra med billig arbetskraft från utom Europa m.m. I så fall skulle inte klassnings bolagen vara så sura som dom är på dom ökade kostnaderna för haverier av skilda slag som inte ens borde upp stå.

  • Anonymare

   Om det nu bara rör sig om 4-5 dagar så tycker jag att det ligger i ditt eget intresse at ta kostnaden för att förnya dina tank cert! Skyll inte på AF om du inte har jobb.

 • Anonymous

  Det kostar skatt pengar hela tiden. Du som snackar om att varför skall AF betala med våra skatte pengar. Du verkar inte ha varit med länge här på jorden!? Tittar du på nyheter? har du märkt att i Stockholm så finns det allvarliga problem hos politikerna och deras förmåga att bränna skatte pengar fortare en det finns budget till. Stänga gränser m.m snackas det om!? Låter kanske inte helt obekant. Så dom små pengar det handlar om här…dunstar bord var femte minut hos riksbanken om inte fortare. Så det så och hör sen. slut

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]