Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Arbetsmarknad | Hamn/Logistik

APM Terminals fick rätt i Arbetsdomstolen

APM Terminals var inte skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om förändringar i arbetsuppgifter. Men de borde ha samverkat, enligt en dom i Arbetsdomstolen (AD).

Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår som ett av nio arbetsgivar- och/eller branschförbund och AMP Terminals är medlemsföretag, skriver i ett pressmeddelande att AD i dag meddelade dom i mål gällande förhandlingsskyldighet för arbetsgivarna mot Hamnarbetarförbundet.

Förtydligande

Domen innebär att APM Terminals inte behövde förhandla med Hamnarbetarförbundet inför beslut om ett test om förändring av arbetsuppgifter för förbundets medlemmar. Domstolen förtydligade dock att bolaget borde ha samverkat med skyddsombud inför beslutet.

Hamnarbetarförbundet stämde Sveriges Hamnar och APM Terminals efter att bolaget skulle pröva att införa en förändring i arbetsuppgifter i ett arbetslag hos bolaget. Testet skulle genomföras under en vecka för att sedan utvärderas. Hamnarbetarförbundet ansåg att APM Terminals skulle ha MBL-förhandlat beslutet samt att skyddsombud skulle ha medverkat inför testet.

Förhandlingschefen nöjd

– Vi är nöjda med att Arbetsdomstolen delade vår bedömning och att bolaget gjorde rätt som inte förhandlade med Hamnarbetarförbundet i denna situation, säger Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Sveriges Hamnar har å sin sida stämt Hamnarbetsförbundet för brott mot regler om varsel vid stridsåtgärder, rapporterar tidningen Lag&Avtal.