Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Container | Hamn/Logistik

”APM Terminals avvecklar anställningstryggheten”

APM Terminals använde sig enligt Hamnarbetarförbundets siffror av timanställda och bemanningsbolag motsvarande 41 heltidsanställda under förra veckan.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg och Sveriges Hamnar har den senaste tiden i Göteborgs-Posten och på Sjöfartstidningens webb debatterat arbetsförhållanden och förhandlingsläget mellan fack och arbetsgivare på containerterminalen i Göteborgs Hamn. Dock verkar inga steg närmare samförstånd tagits i och med debattartiklarna. 

Saknar motstycke

I en slutreplik skriver Hamnfyrans ordförande Peter Annerback att Sveriges Hamnars ovilja till dialog saknar motstycke.

”Vi står kvar vid vårt erbjudande till APMT om att tillsammans åter göra containerterminalen till en lönsam och älskad arbetsplats. Allt vi vill är att ha dialog och samma möjlighet till inflytande som vi har i resten av Sveriges hamnar”, skriver Annerback.

41 heltidstjänster

I ett pressmeddelande presenterar Hamnarbetarförbundet i dag siffror på hur mycket APM Terminals använde sig av timanställningar och bemanningsföretag under förra veckan. Antalet övertidstimmar och arbetstimmar utförda av timanställda var 834,5. Tidigare uppsagda hamnarbetare jobbade under samma vecka 823,75 timmar genom det bemanningsföretag som APM Terminals anlitar sedan en tid.

”Det motsvarar över 41 heltidstjänster. Samtidigt hävdar APM Terminals att det råder arbetsbrist på terminalen och ytterligare 28 tillsvidareanställda hamnarbetare kommer att få lämna sina fasta tjänster innan årsskiftet”, skriver Hamnarbetarförbundet.

Avvecklar anställningstryggheten

De 28 som nämns är de som ännu jobbar kvar av de tillsvidareanställda som tidigare i år varslades om uppsägning.

– Det är helt orimligt att påstå att det råder någon arbetsbrist som skulle motivera uppsägning av fastanställd personal. Det här handlar om att bolaget avvecklar anställningstryggheten, säger Peter Annerback i pressmeddelandet.