Fotograf: Gustav Röriksson

Kategori: Folk/företag | Hamn/Logistik | Miljö

APM lanserar fossilfri containerhantering

Under fredagen lanserade APM Terminals sin nya klimatstrategi för containerhamnen i Göteborg. Samtidigt avtackades vd Henrik Kristensen för sin tid som chef i Göteborg.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]id som chef i Göteborg.

Godsmängden på järnväg ska fördubblas, maskinparken ska använda enbart förnybart bränsle och godshanteringen ska effektiviseras. Det här är ett par av de åtgärder som ingår i APM Terminals nya klimatstrategi ”Green Gothenburg Gateway”. 

Drivs igenom 2020

Kranar och portar i terminalen ska drivas på förnybar el och byggnaderna ska värmas upp av biogas. Utrustningen för containerhanteringen, som de 40 grensletruckarna, ska drivas på biodieseln HVO100. De här åtgärderna ska drivas igenom 2020.

– På det sättet får vi bort 90 procent av våra koldioxidutsläpp. Sverige har en utmaning (inom transporter inrikes), precis som alla andra, att ta bort 70 procent, säger Henrik Kristensen, vd för APM Terminals.

Han poängterar även för kunderna att det inte kommer att ske några prishöjningar i och med den nya miljösatsningen.

Containerhamnen har effektiviserats

– 2015 kom jag hit för att skapa en bättre effektivitet och en kostnadseffektivitet. Det har varit lite av en resa, för mig personligen handlar det om att veta vad vi ska göra och att ha en bra organisation. Till exempel, i dag opererar vi med samma volym på två skift som vi tidigare gjorde på tre, säger Henrik Kristensen.

Han berättar även stolt att de tack vare effektivt arbete kan hjälpa försenade fartyg att avgå från Göteborg i tid.

Chefsbyte

Efter fyra år som vd för APM Terminals i Göteborg avslutar Henrik Kristensen sin tjänst. Istället väntar för Kristensens del rollen som ”Head of Global operations” på APM Terminals huvudkontor i Haag.

Ny vd för APM Terminals i Göteborg blir Dennis Olesen, som även är chef över APM:s verksamhet i Århus. Det kommer att innebära en gemensam ledningsstruktur för APM Terminals i Århus och Göteborg.

– Jag ser verkligen fram emot detta nya uppdrag, eftersom vi fortsätter att öka vår konkurrensfördel, utnyttja nya digitala system och kontinuerligt bygga lösningar för våra kunder, säger Dennis Olesen i ett pressmeddelande.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]