Stena Lagan är ett av de två fartyg som trafikerar Stena Lines rutt mellan Belfast och Liverpool.

Kategori: Säkerhet

Stena Line får böta 4,9 miljoner efter olycka

2017 blev en man som arbetade för Stena Line överkörd av en 3,5-tons lastbil i Birkenhead. Efter en rättstvist får rederiet böta 4,9 miljoner kronor.

Det är Göteborgs-Posten som rapporterar om domstolsbeslutet. Inspektörer som utredde olyckan fann att det inte fanns en skiljelinje mellan området där trafiken från färjorna kördes av och där passagerare eller medarbetare går.

4,9 miljoner kronor i böter

Domstolsförhandlingarna hölls i slutet av juli 2019 och Stena Lines motpart var det brittiska arbetsmiljöverket. Rederiet tog fullt ansvar för den allvarliga olyckan och Stena Line blev skyldiga att betala motsvarande 4,9 miljoner kronor i böter.
Vid olyckan fick mannen som skadades skallfrakturer, förlorad syn på vänsterögat och han lider av psykiska problem efter händelsen.

I ett mejl till GP skriver Carl Mårtensson, kommunikationschef på Stena Line, att rederiet är hemskt ledsna för den allvarliga olyckan som drabbade deras medarbetare. Mannen har fått ett nytt arbete inom rederiet.

– Vi har och kommer att göra allt vi kan för att stötta honom, både medicinskt och i hans rehabilitering för att återgå i arbete. Han är i dag tillbaka i arbete, men i en annan roll än tidigare, säger Carl Mårtensson till GP.

Krav på skyddshjälm

Olyckan har lett till en del åtgärder, bland annat att personal måste ha skyddshjälm vid så kallade arbeten med förhöjd risk, som till exempel lastning och lossning av fraktat gods och bilar. Stena Line uppger att de har samarbetat med involverade myndigheter och aktörer efter olyckan i arbetet kring nya säkerhetsrutiner.