Fotograf: Northern Offshore Services

Kategori: Fartygsaffärer | Specialfartyg

Ännu ett fartyg till NOS

Göteborgsbaserade Northern Offshore Services fortsätter att växa och tar leverans av ytterligare en servicekatamaran.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]are en servicekatamaran.

Nytillskottet Discoverer är liksom systerfartyget och föregångaren Developer byggd vid norska varvet Grovfjord Mek. Verkstad.

– Discoverer är i stort sett identisk med Developer, med undantag av några små förbättringar som man ju alltid gör mellan systerfartyg. Bland annat är layouten invändigt lite förändrad, liksom däckslayouten. Men det är som sagt mest marginella förändringar, säger David Kristensson, vd för Northern Offshore Services till Sjöfartstidningen.  

Till England

I likhet med Developer har nya Discoverer utvecklats i samarbete med Marintek i Trondheim och SSPA i Göteborg. Hon är byggd för att kunna utföra dockningsoperationer på vindkraftstorn i över 2,5 meters signifikant våghöjd, är 27,2 meter lång, 9,2 meter bred och får en maxfart på drygt 28 knop. Faciliteterna för besättning och passagerare omfattar bland annat fyra hytter, ett stort kök och mäss samt passagerarsalong. 

– Discoverer levererades vecka 36 och gick då direkt från Nordnorge ned till den engelska östkusten, där hon redan är ute och jobbar på en vindkraftspark som heter Westermost Rough. Det är förstås väldigt roligt att vi redan fått kontrakt på henne, säger David Kristensson och berättar att Westermost Rough byggs av Dong Energy och är en av de större parkerna som byggs just nu.

Tittar på optioner 

I och med nytillskottet Discoverer – som i likhet med övriga NOS-fartyg får DIS-flagg – har Northern Offshore Services ett 20-tal fartyg i sin flotta, samtidigt som man fortsätter att blicka framåt.

– Vi har ytterligare optioner som vi tittar på, men har inte beställt något mer just nu. Gör vi några fler beställningar inom den närmaste framtiden så blir det fartyg i samma storlek, det vill säga i den klass som vi kallar för D-klassen, säger David Kristensson, vd för Northern Offshore Services.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]