Fotograf: Joachim Sjöstrom

Kategori: Container | Ekonomi | RoRo

Ännu en emission hos Transatlantic

Hårt ansträngda Transatlantic behöver få in mer pengar och genomför därför sin andra emission inom loppet av ett halvår.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]m loppet av ett halvår.

Emissionen som styrelsen nu har beslutat om är en så kallad företrädesemission som väntas dra in SEK 150 miljoner och som i sin helhet är säkerställd av huvudägaren Kistefos. 

Syftet med emissionen är att påskynda de omstruktureringsåtgärder och effektiviseringar som styrelsen anser krävs för att återfå lönsamheten inom rederiets bägge affärsområden – Industrial Shipping och Viking Supply Ships – och att skapa förutsättningar för att ”snabbare dela koncernen”.  

Fler åtgärder krävs 

Enligt styrelsen har de åtgärder som tidigare genomförts inte varit tillräckliga för att kompensera för den svagare marknaden och sjunkande volymerna inom Industrial Shipping, och man tänker därför använda det kapital man nu vill få in till kostnader i samband med förestående omstruktureringsåtgärder. 

Närmare bestämt handlar dessa åtgärder om nedläggningen av TransPal Line, omförhandling av bareboatåtaganden samt förutsedd betalning av restvärdesgaranti under bareboatavtal. 

Kräver godkännande

Transatlantic har ett tufft år bakom sig och genomförde en nyemission så sent som i oktober, som även den drog in cirka SEK 150 miljoner.

För att få ned kostnaderna i bolaget har man under 2013 bland annat reducerat personalstyrkan, centraliserat administration, sålt tillgångar utanför kärnverksamheten, avslutat en taxleasestruktur i Storbritannien samt sålt flera fartyg. Man har också förstärkt försäljningsavdelningen hos Industrial Shipping för att på så sätt stärka dess konkurrenskraft.   

Företrädesemissionen man nu vill genomföra kräver godkännande av årsstämman, som hålls i Göteborg den 23 april. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]