Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Säkerhet

Amorellas besättning får säkerhetspris

Besättningen på bil- och passagerarfärjan Amorella tilldelas sjösäkerhetspriset Sea Sunday.
Amorellas besättning tilldelades det finländska priset Sea Sunday för sin professionella insats vid Amorellas grundstötning i Ålands skärgård den 20 september 2020. En allvarligare olycka kunde undvikas eftersom fartygets besättning lyckades sätta fartyget på grund under kontrollerade former vid stranden av ön Järsö.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]el-bakom-amorellas-grundstotning/”>Amorellas grundstötning i Ålands skärgård den 20 september 2020. En allvarligare olycka kunde undvikas eftersom fartygets besättning lyckades sätta fartyget på grund under kontrollerade former vid stranden av ön Järsö.

– Jag är särskilt tacksam för att vi kunde undvika en andra bottenkänning vid den andra kanten av farleden. Vi styrde fartyget kontrollerat mot stranden och undvek på så sätt ytterligare skador. I sådana här situationer testas besättningens förmåga att arbeta tillsammans som ett team. På den här punkten lyckades vi utmärkt, säger fartygets befälhavare Rune Fellman i ett pressmeddelande, och tillägger:

– Vi på Viking Line har under årens lopp satsat mycket på våra fartygs säkerhetssystem och på regelbundna säkerhetsövningar. Enda sättet att förbereda sig på överraskande situationer är att öva.

Prisnämndens motiverade beslutet på följande sätt:

”Evakuering av passagerare och besättning från ett passagerarfartyg kräver stor yrkeskunnighet och regelbunden övning i samarbete med olika aktörer. M/S Amorellas besättning under ledning av Rune Fellman skötte evakueringen säkert och professionellt. Enligt passagerarnas respons vidtogs räddningsåtgärderna lugnt och på ett sätt som fick passagerarna att känna att de var i trygga händer och att deras evakuering skulle löpa smidigt.”

Rune Fellman är tacksam över det ansedda priset.

– Det är fint att sjösäkerheten i Finland håller en så hög nivå. Erkännandet visar att man följer med och uppskattar det säkerhetsarbete som utförs till sjöss. Jag vill på hela min besättnings vägnar rikta ett varmt tack till organisationerna inom sjöfartsbranschen. Även om det redan gått ett år sedan olyckan, kommer jag garanterat alltid att minnas den dagen. Jag tror att alla involverade känner på samma sätt.

Priset är ett erkännande för en förtjänstfull insats för sjösäkerheten. Det inrättades 1997 av finländska myndigheter samt organisationer inom både yrkes- och fritidssjöfart.

Amorella går i trafik för Viking Line på linjen Åbo–Åland–Stockholm.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]