Kapellskärs hamn.

Fotograf: Stockholms Hamnar/Per-Erik Adamsson

Kategori: Hamn/Logistik

Allt mer gods lastas om i Kapellskär

En ökad efterfrågan på godshantering i Stockholms nordligaste hamn Kapellskär befäster hamnens position som en av Sveriges viktigaste godshamnar, skriver Stockholms Hamnar i ett pressmeddelande.

Antal ton gods som omlastas i Kapellskärs hamn har ökat kraftigt jämfört med 2020. Under första kvartalet 2021 lastades över 3.000 ton om i hamnen. 

Godset anländer i vagnar sjövägen med rederiet DFDS från Paldiski i Estland och lastas sedan om till lastbil i hamnen.

I huvudsak tre godsslag

– Det är glädjande att det skeppas så mycket omlastningsgods nu eftersom vi nyligen expanderat på linjen, säger Kerli Pettersson, Operations Manager på DFDS, i pressmeddelandet.

Det är i huvudsak tre godsslag som hanteras genom omlastningar, uppger hamnen. OSB-skivor till den norska och svenska bygghandeln, UREA-granulat i storsäck som är en del i AdBlue (som minskar de skadliga utsläppen från dieselmotorer) samt husmoduler.

”Allt fler börjar se nyttan”

– Det är mycket bra att allt fler börjar se nyttan av att frakta mer gods sjövägen och upptäcker våra tjänster i Kapellskärs hamn. Styrkan är våra kompetenta medarbetare som kan möta och hantera snabba förändringar, säger Andreas Pedersen, stuverichef Kapellskärs hamn, i pressmeddelandet.

Totalt hanterar hamnen nära 3 miljoner ton gods om året. Det motsvarar 40 procent av Stockholms Hamnars färjegods till och från Finland, Estland och Åland.