Alla formaliteter är nu avklarade för ett utökat sjöfartsstöd. Preliminärt träder de nya reglerna i kraft innan sommaren.
Ända sedan regeringen presenterade sin handlingsplan i januari 2013 – där ett utökat sjöfartsstöd var en av punkterna – har arbetet med en ändring av stödet pågått.
Grönt ljus från EU
I juni förra året sa riksdagen ja till regeringens betänkade om ett utökat stöd, och i januari i år skickades en så kallad notifiering till EU-kommissionen om den planerade ändringen. För att få rätt att införa ett utökat sjöfartsstöd har regeringen nämligen behövt göra en så kallad förordningsändring, som i sin tur krävt ett godkännande från EU-kommissionen.
Nu har alltså EU-kommissionen nyligen gett sitt godkännande för förordningsförändringen, vilket innebär att alla formaliteter är avklarade för ett utökat sjöfartsstöd. Preliminärt kommer de nya reglerna att träda i kraft den 1 juni 2014.
Lika villkor
Syftet med det utökade stödet är, enligt regeringen, att utjämna konkurrensnackdelar för svenskregistrerade fartyg och förhindra utflaggning. I korthet innebär de nya reglerna att inte bara last- och passagerarfartyg ska kunna ansöka om sjöfartsstöd, utan även fartyg som är anpassade för särskilda funktioner – till exempel kabel- och rörläggningsfartyg, kranfartyg och olika slags forsknings- och mätfartyg.
Specialfartyg
Som Sjöfartstidningen tidigare berättat skulle ett trettiotal specialfartyg komma ifråga för ett utvidgat stöd. Det rör sig då om fartyg med relativt små besättningar vilka totalt skulle ha en bemanning på omkring 300 anställda. Sjöfartsstödet i sig motsvarar skatten på sjöinkomst och kostnaden för arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för samtliga ombordanställda.