Ja till nytt forskningsfartyg

Fotograf: SSPA

Kategori: Forskning | Miljö | Skeppsbyggnad

Allt klart för nytt forskningsfartyg

Regeringen och miljöminister Lena Ek ger pengar till det nya forskningsfartyg som SLU och SMHI ansökt om. Ett beslut som välkomnas av forskarna.

Regeringen har beviljat 31 miljoner kronor i tre år för att genomföra projekteringen samt att betala räntor och amorteringar för byggnationen av fartyget. Totalt beräknas det nya fartyget kosta 430 miljoner kronor, enligt den rapport som Statens Lantbruksuniversitet (SLU), SMHI och Kustbevakningen nyligen publicerade och där man uppmanade regeringen att bekosta ett nytt fartyg.

Lång förhandlingsprocess  

Miljödepartementets stabschef Mattias Johansson, som arbetat med frågan, säger till Sjöfartstidningen att det är roligt att beslutet nu är taget. 

– Det har varit en ganska lång förhandlingsprocess. Det blir en bra lösning, säger han. 

Lena Ek säger till Göteborgs-Posten i en intervju på tisdagen att det ännu är oklart om det nya fartyget också ska isklassas för arktiska vatten.

 – Men det krävs ett mycket stabilt fartyg för att fullfölja de uppgifter det får. Det ska kunna vara ute i 16 dagar utan att behöva bunkra. Och vi räknar med att det ska vara i drift i 30 år, säger hon.

Fantastisk nyhet

När Sjöfartstidningen når SMHI:s laboratoriechef Mikael Krysell har han ännu inte hört om nyheten.

– Det här är fantastiska nyheter för oss. Det är precis vad svensk havsforskning behöver.

Han hade inte väntat sig något besked från regeringen innan valet men är övertygad om att detta kommer att lösa många problem. 

– Vi har löst det relativt smidigt hittills och just nu är jag i Finland och planerar för nästa års användande av deras fartyg Aranda. Men med vårt eget fartyg kommer vi att kunna tillgodose många fler av våra behov.