Fotograf: Göteborgs Hamn AB

Kategori: Hamn/Logistik

Allt klart för brexit i Göteborgs hamn

Det är några dagar kvar tills Storbritannien slutligen lämnar EU:s tullunion och inre marknad. I Göteborgs hamn har förberedelserna inför utträdet pågått ända in i det sista.
Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige och Göteborgs hamn intar en central roll med direkttrafik till och från Storbritannien sex gånger i veckan. Årligen hanteras drygt 100.000 enheter – oftast lastbilssläp – och 20.000 nya fordon i Göteborgs hamn i denna trafik. Utöver fordon rör det sig om gods som järn och stål, skogsprodukter, maskiner, apparater och komponenter, livsmedel samt medicinska och farmaceutiska produkter för att nämna några exempel.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]bilssläp – och 20.000 nya fordon i Göteborgs hamn i denna trafik. Utöver fordon rör det sig om gods som järn och stål, skogsprodukter, maskiner, apparater och komponenter, livsmedel samt medicinska och farmaceutiska produkter för att nämna några exempel.

På julafton ledde förhandlingarna mellan EU och Storbritannien slutligen till ett nytt avtal kring den fortsatta handeln. Avtalet medför att handelstullar inte kommer att införas vid årsskiftet, men Göteborgs hamn påpekar att det inte innebär några lättnader vad gäller exempelvis gränskontroller och tulladministration.

– Storbritannien blir trots allt ett tredjeland i förhållande till EU-länder som Sverige efter nyår. Därför kommer EU-länder att tillämpa tredjelandsregler mot Storbritannien i fråga om bland annat tullkontroller och kontroller av att EU:s regler för varors beskaffenhet är uppfyllda, säger Magnus Nordfeldt, affärsområdesansvarig på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet innebär det nya avtalet inte att man kan slappna av som transportör.

– Vad gäller transporter till och från Storbritannien bör man i allt väsentligt fortsatt förhålla sig och agera utefter att Storbritannien lämnar EU och blir tredje land. Avtalet håller möjligen nere kostnaderna, men innebär inte någon förenkling vad gäller handel med Storbritannien jämfört med vad som skulle varit fallet vid en hård brexit, säger Magnus Nordfeldt.

I Göteborgs hamn har förberedelserna pågått länge med successivt ökande intensitet.

– Vi har och har haft en god samverkan mellan berörda parter i hamnen där hamnbolaget Göteborgs Hamn AB, Tullverket, rederiet DFDS Seaways och terminaloperatören Gothenburg Roro Terminal är några av de mest centrala, säger Magnus Nordfeldt.

Enligt hamnen är utmaningarna flera. Det handlar om att förbereda olika interna processer, men också om att informera varuägare och transportörer kring vad som gäller kring utträdet i allmänhet och i hamnen specifikt.

Magnus Nordfeldt förklarar att detta har varit svårt, eftersom förutsättningarna har förändrats in i det sista.

– Men nu finns allt på plats för en fungerande handel med Storbritannien i hamnen, och vi upplever att varuägare och transportörer jobbat hårt med sina förberedelser.

Den 4 januari 2021 avgår årets första fartyg från Göteborg till Storbritannien. Det är DFDS roro-fartyg Petunia Seaways med destination Immingham. Årets första anlöp i Göteborgs hamn från Storbritannien blir den 5 januari. Det innebär att brexit i praktisk mening infaller först den 4 januari i Göteborgs hamn.

– Vi har gott hopp om att detta ska fungera på ett så bra sätt, och bemanningen på flera nyckelplatser i hamnen kommer att ökas för att stärka upp verksamheten och förebygga eventuella störningar. Men i slutändan landar ett stort ansvar  på den enskilde transportören. Vi uppmanar fortsatt samtliga att ha sin dokumentation i ordning redan innan man kommer till hamnen, för att flödet ska fungera på ett så bra sätt som möjligt, säger Magnus Nordfeldt.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]