Allt fler piratattacker i Arabiska havet

Handelsfartyg möter nu en ökad risk för att utsättas för piratattacker, framförallt i Arabiska havet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�rallt i Arabiska havet.

Arabiska havet är den del av Indiska oceanen som är belägen mellan Pakistan och Arabiska halvön. Under årets första sex månader ökade antalet piratattacker runtom i världen från 196 motsvarande period i fjol till 266, 60 procent av attackerna utfördes av somaliska pirater. Majoriteten av dessa attacker skedde i Arabiska havet, visar ny statistik från International Maritime Bureau, IMB.

Somaliska pirater kontrollerade den 30 juni 20 handelsfartyg och höll 420 besättningsmedlemmar i fångenskap. 

– Under de senaste sex månaderna har somaliska pirater attackerat fler fartyg än någonsin tidigare och de tar allt högre risker. Under monsunssäsongen i juni besköt pirater handelsfartyg långt ute till havs. Tidigare har piraterna inte gett sig ut  i såna här väderförhållanden, säger Pottengal Mukundan, chef för IMB.

Trots att de somaliska piraterna har blivit aktivare med sammanlagt 163 attacker i år, jämfört med 100 attacker motsvarande period i fjol, så har inte antalet kapningar ökat. I år har hittills (fram till den 30 juni) 21 fartyg kapats, jämfört med 27 i fjol. Enligt IMB beror detta på dels bättre rutiner ombord på handelsfartygen, dels att de internationella marina styrkorna stört och gripit flera piratgrupperingar.

Fartygen, inklusive olje- kemtankfartyg, utsetts allt mer för skarpare beskjutning i form av automatvapen och granatgevär. Tidigare dominerade handeldvapen och knivar. Just andelen våldsamma attacker har ökat kraftigt utanför Västafrika. Tolv tankfartyg har attackerats bara i sedan i mars utanför Benin, varav flera väldigt grova attacker. I detta område rapporterades inga attacker 2010. Fem av attackerna slutade med kapning.

I Nigera har det rapporterats tre bordningar, två fartyg som beskjutits och en misslyckad attack. Vid ett tillfälle ska besättningen ha utsatts för grov misshandel. Enligt IMB sker det långt fler attacker utanför Nigeria än som rapporteras, organisationen hävdar att minst elva attacker som skett i år inte har rapporterats.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]