Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Miljö | Specialfartyg

Alla stora svenska isbrytare ute

Isarna har vuxit i norr på grund av kylan och Oden har gått ut som den sista av de stora svenska isbrytarna. Viking-isbrytarna och tre finländska isbrytare har ännu inte aktiverats.

Även om kylan inte är extrem är det ordentligt kallt, vilket innebär att isarna växer sakta men säkert i norr. Hela Bottenviken är nu isbelagd till Norra Kvarken. På Västkusten har isproblemen i stort sett upphört genom att de kraftiga vindarna upphört. På grund av det ökade assistansbehovet har även Oden aktiverats i den gemensamma svensk-finländska isbrytarflottan.

Trögt i rännorna

Sjöfartsverkets isbrytarledning meddelade för någon vecka sedan att den grövre isen i Bottenviken drivit över mot den svenska sidan, varvid en råk bildats på finska sidan. Det har varit trögt i rännorna i inloppen. Grövre is har också drivit sydvart ner i Norra Kvarken och utmed kusterna i Bottenhavet. Den förväntade fortsatta sydliga isdriften utmed Bottenhavskusten i kombination med nyisbildning och snöfall medför fortsatt troligt assistansbehov i Gävlebukten. I Vänern fylls åter Dalbosjön med is.

– Isen lägger sig mer och mer längs kusterna, och enligt den senaste fyraveckorsprognosen ska veckorna 8, 9 och 10 bli kallare än normalt, sade Ulf Gullne vid isbrytarledningen i förra veckan.

Enligt Ulf Gullne växer isarna normalt fram till slutet av februari och början av mars med maximal isutbredning under de första veckorna i mars. Han förutspår att denna isvinter kommer att bli normal till sin isutbredning.

– Den kom snabbt igång i början men sedan kom den av sig. Det blir nog en normal isutbredning när vi väl kommer mot slutet med tanke på den kyla som finns.

Tre finländska kvar i hamn

Alla svenska isbrytare förutom Viking-båtarna är nu igång. Tre av de finländska isbrytarna är ännu inte heller ute. Fennica är i beredskap i Karleby hamn, medan Sisu och Nordica ligger i Helsingfors.

Av de aktiva isbrytarna assisterar Oden, Urho, Atle och Kontio i norra Bottenviken, Otso och Frej i södra Bottenviken, Ymer i Norra Kvarken, Ale och Zeus i norra Bottenhavet, Baltica i Kalmarsund och Scandica på Vänern.

Prognosen för vecka 8 är att vintern kommer tillbaka med kyla ända ner till södra Sverige.