Fotograf: Staffan Ahlstrand

Kategori: Specialfartyg

Ale inleder isexpeditionen

Först ut av de svenska statsisbrytarna är åter Ale, som i dag, tisdag, inleder årets isexpedition.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]der årets isexpedition.

SMHI meddelar om nyisbildning och istillväxt i Bottenviken. I norra Bottenvikens ytterskärgård finns tunn jämn is. Utanför svenska och finska kusten tät drivis omväxlande med nyis.

– Vi har haft lite mer vinterväder de senaste dagarna. Från och med i förmiddags har vi Ale igång och så har vi Frej i 24-timmars beredskap, säger Daniel Lindblad, driftoperatör på isbrytarledningen på Sjöfartsverket, när Sjöfartstidningen ringer iupp.

Höjer restriktionerna

Daniel Lindblad säger att fartygen har klarat sig utan problem hittills men att restriktionerna i hamnarna i Bottenviken höjs från och med söndag.

– Vi höjer till IB och 2.000 dwt i Bottenviken och ner till Skellefteå.

Den minsta isbrytaren Ale inledde sin isexpedition klockan 9 tisdag morgon.

– Hon utgår från Luleå fortfarande, upplyser Daniel Lindblad, som tillägger att det inte finns något exakt datum än när nästa isbrytare Frej kommer att gå ut.

Kan fortfarande bli isvinter

Dessutom är Atle och Oden operativt klara. I praktiken innebär det att de är färdiga att gå ut inom något dygn när det blir aktuellt.

– All teknik och all besättning och allting ombord är klart.

Daniel Lindblad säger att det fortfarande är möjligt att det blir en isvinter.

– Det finns förutsättningar för det, vattnet är avkylt. Det som behöver till är en förändring i väderläget så att man får den stadigvarande kylan. För att isen ska växa till så kanske det behövs ett rejält högtryck med ordentlig kyla och ganska stilla  väder. Då kommer nog isen att lägga sig. I nuläget är det inte sådana förhållanden, men det finns en del öppningar för att det kan bli lite kallare senare i februari. Det finns fortfarande tid att spela på för isvintern.

Två finska isbrytare

På den finska sidan assisterar Otso och Thetis. Otso lämnade Helsingfors som säsongens första isbrytare redan den 13 december.

– Det är ofta så att när vi får lågtrycksväder som vi har haft under januari är den förhärskande vindriktningen från sydväst och då blåser den is som finns in och packar sig på den finska sidan. Då blir det lite bökigare förhållande på den finska sidan än på den svenska, säger Daniel Lindblad.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]