Fotograf: Christian Söderström

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Aida cruises lägger upp två fartyg i Visby

Under söndagen kom tyska kryssningsfartyget Aidacara till Visbys kryssningskaj för uppläggning på grund av coronapandemin. Ytterligare ett fartyg kommer i veckan och fler kan vara på väg.

Efter att ha skickat ut förfrågningar till ett flertal svenska hamnar, bland annat Göteborgs hamn, blev det Visby och hamnbolaget Copenhagen Malmö Port som kunde ta emot två av det tyska rederiets kryssningsfartyg för uppläggning. Under söndagsmorgonen kom Aidacara och på fredag den 8 maj kommer Aidaaura.

– Eftersom det finns fler kryssningsbåtar än vad det finns hamnar på jorden är det många fartyg som inte har någon kajplats just nu. De letar efter möjligheter till uppläggning under en längre tid och då har vi tillsammans med Region Gotland kommit fram till att vi kan hjälpa till med det under förutsättning att de kommer med en minimibesättning, säger Henrik Ahlqvist, ansvarig för kryssningsterminalen i Visby till Sjöfartstidningen.

Gör det för miljön

Miljöskäl är en av anledningarna till att de ställer upp.  

– Det är bättre för miljon att det kan ligga här och släcka ner så mycket som möjligt istället för att de tuffar runt ute på havet med huvudmaskinerna igång, säger Henrik Ahlqvist.

Båda fartygen kommer att ha en besättning på maximalt 100 personer. Ingen av dem kommer att få lov att gå i land mer än att röra sig inom hamnens ISPS-område för att ta hand om avfallshantering och leveranser.

Inga besättningsbyten

Hur länge fartygen kommer att bli liggande är oklart eftersom ingen vet när kryssningstrafiken kan komma igång igen. Men enligt Henrik Ahlqvist är det inte aktuellt med några besättningsbyten i Visby mer än i några enstaka fall.

– Rederiet har gjort ett jättearbete i Tyskland med specialchartrade plan för att få hem sina besättningar. Vi har sagt att ingen får gå i land, men att gränspolisen får ta beslut om det behöver göras byten, säger han.

Kan bli fler fartyg

Även om kryssningskajen i Visby nu är full med de två fartygen från Aida så är inte hamnen främmande för att låta ytterligare ett par fartyg ligga på de ankarplatser som finns utanför Visby.

– Vi har tre ankarplatser så det skulle kunna vara fem fartyg här. Det finns förfrågningar, men inget klart ännu, säger Henrik Ahlqvist.