Pallas Glory lastar vid Stena Oil-terminalen.

Fotograf: Pallas

Kategori: Ekonomi | Folk/företag | Tank

Ägarbyte på Pallas

Pallas Group får ny ägare, fast bara på papperet. Huvudägaren Fredrik Johansson stuvar om bland sina bolag.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]var om bland sina bolag.

– Det är egentligen ett strategiskt beslut av Smart Energy, säger Fredrik Johansson som genom sitt Edshultshall Holding AB är majoritetsägare i både Pallas Group AB och Smart Energy.

Formellt säljer Edshultshall sina aktier i Pallas Group till Smart Energy och Pallas blir därmed ett dotterbolag till Smart Energy.

– Smart har mycket resurser som Pallas kan få tillgång till så därför är det naturligt att lägga den ägarposten där.

För de anställda på bolagen ska försäljningen inte ha någon betydelse.

– Nej, det är business as usual.

Utöka flottan

Smart Energy har som affärsidé att sälja drivmedel på landsbygden där bensinmackarna ofta fått lägga ner. Bolaget säljer årligen omkring 75.000 kubikmeter bränsle men siktar på att sälja 300.000 kubikmeter om fem år.

Genom köpet får Smart tillgång till fartyg för bränsletransporter och man har som mål att kontrollera hela transportkedjan, både till sjöss och på land.

– Smart får också tillgång till all kunskap som finns på Pallas om att driva och chartra fartyg. Kontrollerar man hela transportkedjan slipper man mellanhänder som ska ha sin procent.

Pallas lämnade i somras torrlastsegmentet och har nu två bunkerfartyg, Pallas och Pallas Glory, som är tidsbefraktade för Topoil respektive Stena Oil.

– Ja, just nu är de det men tiden går fort och man vet aldrig vad som händer, säger Fredrik Johansson som svar på hur Smart ska kunna dra nytta av Pallas två fartyg när de redan är tidsbefraktade för andra aktörer. Dessutom ser entreprenören att det finns möjligheter att utöka flottan.

– Smart har en väldigt bra utveckling och redan om ett år kommer de att behöva ett fartyg till och då gäller det att beställa ett sådant i tid, säger Fredrik Johansson som lät bygga Pallas i Turkiet för leverans 2011.

Bäst att bygga nytt

– Det är det bästa företaget har gjort, att bygga nytt. Det ger bra driv i företaget och det är roligt för alla i hela företaget. Visst kostar det med lån och räntor men att köpa second hand kostar också. Dels är tonnaget som finns på marknaden ofta slitet och har eftersatt underhåll och om fartyget är 10 år gammalt så är det knappt värt något om 10 år när det blivit 20 år gammalt och oljebolagen inte vill chartra det mera.

Det är till ett sådant projekt som tillgångarna som Pallas kommer åt genom affären ska användas. Inte till projektet med de specialiserade bunkerfartyg för offshoremarknaden man inledde förra året.

– Det var ett bra projekt men med den totala nedgången i Norge och offshore så är det skjutet på framtiden. Fartygen de skulle ha kontrakt att bunkra ligger ofärdiga på varv i Asien.

Ett bra år

Pallas har i dagarna lämnat sin bokslutskommuniké för 2014/2015. Ett år i bolaget som Fredrik Johansson betraktar som bra.

– Ja, det tycker jag. Att vi blev av med torrlastaren betyder mycket och vi har till och med kunnat amortera mer än förra året, 6,9 miljoner jämfört med 6,2 miljoner. Hela tankmarknaden ser bättre ut, det tror jag alla märker av, och vårt rörelseresultat har gått upp från minus 6 miljoner till plus 1,8 miljoner.

För året som kommer hyser Fredrik Johansson goda förhoppningar om att det ska bli minst lika bra som det som gått.

– Jag hoppas att vi dubblar resultatet, och det gör vi bara genom den här åtgärden med Smart. Vi slipper en del overheadkostnader och det finns synergier. Så hoppas jag att Smart har en sådan utveckling att vi får beställa nytt fartyg.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Anonymous

  Härligt att höra! Grattis Fredrik!

 • William

  Mycket kul att höra! Önskar Pallas och Smart all lycka till!

 • Anonymous

  Lyfter på hatten för Fredrik Johansson, tänk om det fanns fler unga entreprenörer som honom!

 • Anonymous

  Mycket bra hela tiden. Det han vill säga: Köp aktien! Men det kan han ju inte säga i en intervju. Jag säger inte att det går dåligt för denna entreprenör men det är hela tiden stora planer på gång.

 • Björn Julius

  Roligt att se an människa med sådan energi och kreativitet som du har.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]