Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag | Utbildning

Åboskola delägare i filippinskt utbildningscenter

Yrkeshögskolan Novia, som tillsammans med institutet Axxell driver sjöbefälsskolan i Åbo under namnet Aboa Mare, köper in sig i expanderande filippinskt utbildningscentrum i Subic Bay.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ingscentrum i Subic Bay.

Yrkeshögskolan Novia, som svarar för utbildningen av sjökaptener i Åbo inom sjöbefälsskolan Aboa Mare, går med i det filippinska utbildningscentret Subic Bay Training Center. Novia går in som delägare med en 20 procents andel i det filippinska bolaget GigaMare Inc., som grundades då den operativa ledningen via en management buyout-affär tog över Subic Bay Training Center efter den föregående ägaren Wärtsilä. Den operativa verksamheten sköts av sjöfartsutbildningen Aboa Mare. Det nya företagets affärsidé är att erbjuda utbildning inom sjöfartsklustret på Filippinerna.

Aboa Mare har idkat samarbete med det filippinska utbildningscentret sedan 2004 och en instruktör har varit stationerad där sedan 2011. Vidare ska Novia leverera expertistjänster till GigaMare Inc.

Strategisk satsning

– Det här är en strategisk satsning som främjar vår internationalisering och ger oss starkare närvaro i Asien. En konkret internationell verksamhet av detta slag är bra speciellt för dem som studerar vid Novias svenska och engelska sjöfartsutbildning i Åbo. Exportsatsningen ger också värdefull erfarenhet för hela högskolan, kommenterar rektor Örjan Andersson vid Yrkeshögskolan Novia.

Per-Olof Karlsson, avdelningschef för sjöfartsutbildningen Aboa Mare, ser en stor utvecklingsmöjlighet i centret. Finska staten skär ned anslagen för grundutbildningen och uppmuntrar skolorna att söka tilläggsinkomster från exempelvis näringslivet.

– Vi vill vara internationellt aktiva och vi förväntar oss förstås att investeringen ska ge avkastning, säger Karlsson till Sjöfartstidningen.

Stor potential

– Filippinerna är ett intressant område för sjöfartsnäringen, en stor del av den globala rekryteringen av fartygsbesättning sker därifrån. Vi har redan funnits på plats i Filippinerna flera år och vårt samarbete med simulatorcentrets förra ägare har pågått sedan år 2004, påpekar han.

– Vi vill öka våra internationella aktiviteter och det finns alla möjliga planer hur vi ska utveckla detta. Vi tror att Finland har något att erbjuda eftersom de kämpar med stora svårigheter med kvaliteten på utbildningen. Vi upplever förstås att vår kvalitet är bra och att det är en produkt som vi kan sälja ut dit, förklarar Karlsson.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]