Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag | Torrlast

Aalto Shipping inleder verksamhet

Det nybildade rederiet Aalto Shipping Company i Finland inleder verksamheten med två holländska 7.750 dwt torrlastfartyg, byggda 2002.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]lastfartyg, byggda 2002.

På onsdagen tog Aalto Shipping leverans av Voornediep. Systerfartyget Veendiep har redan tagits över och lastade första gången för de nya ägarna i förra veckan i Koper, Slovenien.

Snart finsk flagg

Tatu Laurila, vd för Aalto Shipping, säger till Sjöfartstidningen att fartygen chartras ut på TC (timecharter) till en befraktare som parterna kommit överens om att inte offentliggöra i detta skede. Till en början fortsätter fartygen även sin trafik under holländsk flagg.

– Under de närmaste månaderna kommer båda fartygen få finsk flagg. Då kommer Veendiep att döpas om till Aurora och Voornediep till Bothnia.

Både fartygen har tidigare bland annat varit sysselsatta i trafik för finsk skogsindustri och har isklass 1A. Voornediep hette då Nordland och Veendiep Wisaforest.

Expansion

Tatu Laurila säger att verksamheten inleds med dessa två fartyg, men att tanken är att verksamheten ska expandera. 

– Vi har redan nu flera nya projekt på gång, men å andra sidan har vi inte bråttom. 

På sikt uppger han att flottan ska omfatta mellan 10 och 15 isförstärkta fartyg inom segmenten torrlast, container och roro. I likhet med rederiets två första fartyg ska de hyras ut på långsiktiga timecharteravtal.

Privata investerare 

Aalto Shipping Company ägs av investeringsbolaget Taaleri jämte kunder tillsammans med företagets operativa ledning. Taaleri har kapitaliserat sitt innehav i rederiet Aalto Shipping Company med sitt koncept för medinvestering, där bolaget investerar förutom kundernas pengar, även medel från sin egen balansomslutning. 

– Vårt inhemska rederiprojekt väckte omgående stort intresse hos kunderna. I medinvesteringsmodellen delar Taaleri ägarnas risk med kunderna. Vi har fått mycket sakkunniga ansvarspersoner till projektet, säger direktör Jorma Alanne från Taaleri.

Allting inhouse

Tatu Laurila förklarar att Aalto Shipping är ett rederi med så gott som alla funktioner inhouse.

– Vi äger fartygen, besättningarna är våra egna, vi har teknisk management, vi sköter allting utom att fartygen är på TC direkt till kunden. 

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]