KBV 002 Triton bekämpar branden utanför Göteborg.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Olycka

Släckningsarbetet inne på tredje dygnet

Det 177 meter långa bulkfartyget Almirante Storni började brinna utanför Göteborg under lördagseftermiddagen med 17 personer ombord. Under tisdagen fortsatte bogserbåtar och Kustbevakningens största fartyg att pumpa stora mängder vatten över branden.
  • KBV 001 vattenbombar elden på Almirante Storni. Foto: Kustbevakningen
  • Flygfoto med värmekamera branden på Almirante Storni. Foto: Kustbevakningen
  • Branden på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Alf Jakin

    Fotograf: Alf Jakin

  • Brand ombord på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Alf Jakin
  • Fartygsbrand utanför Vinga. Foto: Kustbevakningen
  • Flera bogserbåtar deltar i släckningsarbetet. Foto: Kustbevakningen
  • MIRG-styra går ombord. Foto: Kustbevakningen KBV 310 för transport till haveristen.
  • Brand ombord på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Alf Jakin
  • Brand ombord på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Alf Jakin
  • Brand ombord på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Alf Jakin

    Fotograf: Alf Jakin

  • Brand ombord på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Martin Knape
  • Brand ombord på bulkfartyget Almirante Storni. Foto: Martin Knape

Det var klockan 14.35 under lördagen som besättningen ombord på bulkfartyget Almirante Storni slog larm om branden som startade i fören på fartyget som är lastat med trävaror. Under hela helgen, måndagen och tisdagen har Kustbevakningen tillsammans med bogserbåtar och Sjöräddningssällskapet fortsatt att pumpa stora mängder vatten över det brinnande virket ombord.

– Det är bekymmersamt att branden inte är släckt, men den har inte spridits och fartygets skick är fortsatt gott. Våra ansträngningar är därför inte fruktlösa, vi tar små steg framåt samtidigt som vi planerar för och förbereder oss på att situationen skulle kunna vända och eskalera, säger Jonas Holmstrand, Kustbevakningens räddningsledare i ett pressuttalande under tisdagseftermiddagen.

Själva fartyget har aldrig börjat brinna utan det är virkeslasten som brinner. Enligt Kustbevakningen har Almirante Storni har hela tiden varit funktionsdugligt, befälhavaren och besättningen finns kvar ombord tillsammans med specialutbildade brandmän och en representant från Kustbevakningen.

Stannar på platsen

Enligt Kustbevakningen är det gällande beslutet under tisdagseftermiddagen att Almirante Storni ska stanna kvar på positionen där hon befinner sig. Målet är att fartyget ska kunna komma till hamn, vilket ägaren tillsammans med Transportstyrelsen och Kustbevakningen planerar för. När det kan komma att ske, och till vilken hamn, är ännu inte bestämt.

Vattenbombat med helikopter

Sedan lördagskvällen har Kustbevakningen varit på plats med ett av sina största fartyg, KBV 001 Poseidon och under söndagen anslöt även systerfartyget KBV 002 Triton från Visby vilket bland annat gör att de får en bättre räckvidd att nå branden med vatten.

– De stora mängderna vatten som pumpas över virket har en dämpande effekt på branden. MSB har under söndagen även vattenbombat från helikoptrar för att mer effektivt nå den brinnande lasten i mitten på fartyget. Det har haft liten effekt på grund av väderförhållandena, helikoptrarna finns i beredskap för att kunna användas igen om väderförhållandena blir mer gynnsamma, säger Fredrik Tyrén, Kustbevakningens räddningsledare.

Flygfoto över branden taget med värmekamera under söndagen. Foto: Kustbevakningen

Har plan för att läktra drivmedlet

Kustbevakningens flyg har fotograferat branden ovanifrån med värmekamera för att identifiera de hetaste områdena.

– Vi fortsätter med arbetet att släcka branden med vatten, men för att vara förberedda om branden skulle sprida sig ombord planerar vi hur vi skulle kunna läktra fartygets drivmedel. Sprider sig elden vill vi snabbt kunna tömma tankarna på hybridoljan som fartyget körs på. Detta planeras i samarbete med befälhavaren ombord på fartyget och våra andra samarbetspartner.

Ingen av de 17 personerna i besättningen ska ha skadats i branden och hittills har inte fartygets befälhavare fattat något beslut om evakuering av fartyget.

Dröjde att mobilisera största enheten

Trots att branden började under eftermiddagen på lördagen dröjde det till runt klockan 22 innan Kustbevakningen kunde få sin största enhet på plats i räddningsarbetet, KBV 001 Poseidon, ett fartyg som är stationerat i Göteborg och som är utrustat för att kunna släcka fartygsbränder.

– Vi har tre fartyg i 001-serien runt om i landet och har inte möjlighet att bemanna samtliga fartyg årets alla dagar. Just denna dag hade inte Poseidon full bemanning och vi behövde därför ringa in personal vilket gjorde att det tog längre tid att lämna kaj. Två Kustbevakningsfartyg var snabbt på plats och deltog i det initiala släckningsarbetet, säger Markus Erik Green i ett pressuttalande under lördagen.