Fotograf: COSCO Shipyard

Kategori: Haveri | Offshore

63 evakuerade från oljerigg

63 personer evakuerades tidigt på fredagsmorgonen från en norsk oljeplattform som börjat ta in vatten och kantra. Läckan gjorde att plattformen till slut fick en slagsida på fyra grader. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]gsida på fyra grader. 

Det var vid 04.30-tiden på fredagsmorgonen som polisen i Hordaland fick larmet från oljeplattformen Island Innovator som ligger förtöjd vid kaj på ön Hanøytangen i Askøy någon mil nordväst om Bergen.

– Vi har fått en anmälan om att plattformen Island Innovator kränger och tar in vatten. Situationen är oklar, sa Inger Myrtvedt, insatschef för polisen i Hordaland, till den norska tidningen Bergens Tidene klockan 04.45 på fredagsmorgonen. 

Då var stora resurser redan på väg ut till plattformen på Hanøytangen i form av polispatruller, brandbilar och ambulanser. 

Läcka i ett pumprum

Enligt tidningen Bergens Tidene ska det ha varit dykare som utfört underhållsarbete som upptäckt att plattformen börjat ta in vatten genom en läcka i ett pumprum, något som resulterade i att 63 personer som arbetade ombord på plattformen omedelbart evakuerades. 

Vatteninträngningen gjorde att plattformen till slut fick en slagsida på fyra grader. 

Lugn evakuering

– Vi vet inte vad som hände. Plötsligt var det fullt av vatten i en av tankarna, sa en evakuerad plattsformsarbetare som Bergens Tidene talade med på fredagsmorgonen. 

– Evakueringen gick lugnt. Vi har jobbat natt så nu ska vi sova, sa han.

En av de evakuerade uppges ha blivit lindrigt skadad i samband med evakueringen. 

Läget under kontroll  

Vid 06-tiden uppgav polisen att man hade situationen under kontroll, något som bekräftades av företaget Odjfell Drilling som driver plattformen Island Innovator. 

– Vi har kontroll på krängningen. Den ligger nu stabilt på fyra grader, sa Gisle Johanson, presschef på Odfjell Drilling till BT vid 08-tiden på fredagsmorgonen. 

Tätning pågår

Ballasttanken används nu för att stabilisera riggen samtidigt som dykare är nere och försöker täta ett hål i ett rör. En supplybåt ligger redo om riggen skulle börja kantra igen. 

– Vi räknar med att få stopp på vatteninträngningen snart, sa presschefen Gisle Johanson. 

Oljeplattformen Island Innovator är byggd 2012 och byggdes ursprungligen för att borra utanför Brasilien. Det kontraktet bröts dock, och plattformen befann sig nu under ombyggnad på Hanøytangen för att sättas i drift i Nordsjön.

 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]