I fredags räddade Kustbevakningen 60 personer på Lesbos från att drunkna.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Skeppsbyggnad | Säkerhet

60 personer räddades av KBV

Kustbevakningen har sedan hösten 2015 räddat över 5.000 personer, senast i fredags kunde 60 migranter tas om hand.

5.182 personer har hittills räddats under 5.150 patrulltimmar, vilket betyder fler än en räddad människa per patrullerad timma. Under en längre period har det ändå varit relativt lugnt för Kustbevakningens enheter som deltar i Frontex operation Poseidon. Dels på grund av vädret, men också för att det, enligt Kustbevakningen, är färre personer som nu kommer med båt mellan Turkiet och Grekland.

Gör fortfarande nytt

Men i fredags upptäcktes en gummibåt som höll på att sjunka. Besättningen ombord på patrullbåten KBV 476 kunde ta ombord 60 migranter och transportera dem till hamn.

─ Det har varit väldigt lugnt i vårt operationsområde senaste tiden, men vi fortsätter våra patruller. Fredagens sjöräddning är ett kvitto på att vi fortfarande gör nytta på plats, säger Robert Primus, koordinator för Kustbevakningens Frontexuppdrag i ett pressmeddelande.

Till sista april

Hittills i år har besättningarna på plats deltagit i fyra sjöräddningar och undsatt 181 människor. Kustbevakningens deltagande i operation Poseidon pågår till den sista april i år.