Fotograf: Stockholms Hamnar

Kategori: Hamn/Logistik

Två nya färjelägen till Kapellskär

En nybyggd, 245 meter lång pir är nu klar att tas i bruk i färjehamnen Kapellskär.

Ombyggnaden av Kapellskärs hamn, som ingår i Stockholms Hamnar, har nått en viktig milstolpe när den 245 meter långa piren nu är färdigbyggd. Med den nya piren har hamnen fått två nya färjelägen.

Större fartyg

Kapellskärs hamn byggs om för att den ska kunna ta emot större fartyg och möta marknadens behov av befintliga och framtida godsvolymer. Efter tre års arbete beräknas hela hamnen vara klar i slutet av detta år.

– Det känns mycket bra att piren är klar och att få se resultatet av det vi har arbetat med i många år. Eftersom fartygen växer har vi valt att installera några av Europas största ramper till piren för att även kunna ta emot nästa generations fartyg. Den nya hamnen har en djupare hamnbassäng och fem färjelägen med försörjningsmöjligheter såsom el, vatten och hantering av avloppsvatten, säger Tobias Kednert, projektchef för utvecklingsprojektet i Kapellskär.

Ökade i volym

Färjegodset ökade under 2015 med sex procent i Kapellskär jämfört med 2014. Från Kapellskär går färjelinjer till Mariehamn, Nådendal via Långnäs och Paldiski.

– Den nya piren är ett välkommet tillskott som gör att vi kan hantera ökande godsvolymer och stå rustade inför framtiden med allt större fartyg, säger Peter Lundman, driftchef i Kapellskärs Hamn.