Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö

Permanent fartbegränsning i Furusundsleden

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat om permanent fartbegränsning på 10 knop i en del av Furusundsleden.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]n del av Furusundsleden.

Beslutet från Länsstyrelsen i Stockholm gäller det drygt tio kilometer långa avsnitt av Furusundsleden som har varit föremål för en utredning med avseende på stranderosion förorsakad av fartygstrafiken.

Enligt beslutet blir den fartbegränsning på 10 knop som gällt under utredningstiden permanent. Tidigare har fartbegränsningen i detta avsnitt varit 12 knop.

Dispens

Länsstyrelsen har samtidigt beslutat att medge dispens för de färjor som går i trafik mellan Stockholm, Åland och Åbo för att de ska kunna hålla sina tidtabeller. Dispens medges antingen på den aktuella farledssträckan i Furusundsleden eller marginellt på andra delar av farleden.

I praktiken innebär detta att Amorella, Galaxy och Baltic Princess fortsättningsvis får köra 12 knop i det berörda farledsavsnittet. Däremot får Viking Grace ingen dispens för denna sträcka.

”Helt nöjda”

I beslutet står att fartyg som enligt utredningen ”alstrat ytvågor över medelvärdet, inte tillåts köra den aktuella sträckan i högre fart än 10 knop, men medges dispens att marginellt och spritt över hela farkledens övriga, mindre erosionskänsliga delar hålla en högre fart, så att transittiden genom skärgården kan behållas.”

– Vi är helt nöjda med beslutet. Viking Grace får köra en halv knop snabbare än tillåtet på vissa andra sträckor istället, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Sjöfartstidningen.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]