Fotograf: Nikolaos Diakidis / Wikimedia

Kategori: Arbetsmarknad | Passagerarsjöfart

”Besättningen ska flygas hem”

Seko Sjöfolk vill att Gotlandsbåten flyger hem den svenska besättningen om inte färjan Västervik lämnar Grekland för Sverige senast på söndag. Rederiet agerar redan nu.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ederiet agerar redan nu.

– En svensk besättning på 23 personer har bott på hotell nere i Grekland under två veckors tid nu, tanken var att de skulle ha en eller två hotellnätter och därefter segla med Västervik till Sverige men fartyget ligger kvar utanför Aten. De går på färjeavtalet och tanken är inte att de ska ligga ute så här länge, jag har därför ställt ett krav till rederiet om att besättningen ska flygas hem senast på söndag om inte fartyget kommer iväg. Jag har inte fått svar ännu, säger Mikael Lindmark, ombudsman på Seko Sjöfolk, till Sjöfartstidningen.

Förvånande

Totalt har ett 60-tal personer inom Seko Sjöfolks avtalsområde fått säsongsanställning på färjan Västervik, majoriteten inom intendentur men några är matroser också.  

– Många på intendentursidan har ingen erfarenhet från sjöfart och är rätt förvånande över att det funkar så här. De jag har pratat med hade kanske lite större förhoppningar även om de håller modet uppe.

– Matroserna ska fungera lite som en brygga mellan den grekiska driftsbesättningen och passagerarna.

Ska få lön

Enligt Mikael Lindmark har besättningen på plats i Grekland fått besked om att löner ska betalas ut den här veckan, och hans intryck är att Gotlandsbåten sköter sina åtaganden mot de anställda.

– Vi har en bra kontakt med rederiet och det finns inga meningsskiljaktigheter.

Om trafiken nu ställs in för sommaren, vilket det finns farhågor om, räknar Seko Sjöfolk med att de anställda ska få sina löner för hela perioden oavsett.

– De har säsongsanställning och har man anställning så har man rätt till sin lön. De har inte gjort något fel och dessutom har många kanske tackat nej till andra jobberbjudanden för att jobba hos Gotlandsbåten.

Statlig lönegaranti kan endast bli aktuellt om arbetsgivaren (Gotlandsbåten) försätts i konkurs eller är föremål för företagsrekonstruktion.

Flygs hem

Till lokaltidningen Helagotland säger nu Gotlandsbåtens marknadschef Julia Bendelin att personalen flygs hem under tisdagen (i går) och onsdagen.

– Personalen har varit nere länge nu och vi kommer att flyga hem dem i dag och i morgon. Det har varit bestämt innan Seko gick ut i media, säger Julia Bendelin, till tidningen.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]