Fotograf: Bent Mikkelsen/Arkivbild

Kategori: Passagerarsjöfart | Regelverk

25 år sedan Scandinavian Star brann

Idag den 7 april är det exakt 25 år sedan färjan Scandinavian Star brann. Samtidigt har den 25-åriga preskriptionstiden för mordbranden upphävts – vilket innebär att vägen ligger öppen för en parlamentarisk granskningskommission.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] en parlamentarisk granskningskommission.

För exakt 25 år sedan – den 7 april 1990 – befann sig Scandinavian Star på Skagerrak utanför Lysekil på väg från Oslo till Fredrikshamn då en katastrofal brand utbröt ombord, en brand som resulterade i att 159 människor miste livet. 

Kritiserades

En utredning om branden presenterades 1991, men anhöriga och kritiker ansåg att utredningen inte besvarade alla frågor kring branden. Under årens lopp har man därför försökt få till stånd en ny utredning.

Bland annat har organisationer och anhörigföreningar kritiserat polisen för att man aldrig utredde eventuella ekonomiska motiv till branden, samtidigt som många har tvivlat på polisens teorier om att det skulle ha varit en 37-årig dansk, som själv omkom i branden, som anlagt branden. Vidare har många spekulerat i att branden snarare skulle ha koppling till någon form av försäkringsbedrägeri.

Kommission och polisutredning

Med bara några dagar kvar innan den 25-åriga preskriptionstiden för mordbranden skulle löpa ut har nu norska stortinget beslutat att upphäva preskriptionstiden.   

Det betyder att den parlamentariska granskningskommission som Stortinget tidigare beslutat om kan tillsättas plus att  polisen kan göra den nya utredning som utlovats, där man pratat om att titta på både själva brandförloppet och de ekonomiska transaktioner och ägarförhållanden som förelåg kring färjan vid den aktuella tidpunkten.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Anonymous

    Scandinavian Star byggdes senare om till Regal Voyager. Ombyggnaden bestod i att hela bygget togs bort från bildäck och ett nytt bygge sattes fast. Färjan blev i och med detta en färja för lastbilar/trailers.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]