Galaxy när hon för sista gången avgår från Åbo den 11 september 2022. Fartyget befinner sig nu i Amsterdam.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Passagerarsjöfart

175 sjömän sägs upp från Tallink Silja

När nu förhandlingarna mellan rederi och fackförbund är över står det klart att totalt 175 sjömän sägs upp från Tallink Silja i och med utchartringen av Galaxy.
Tallink Silja aviserade sent i juli att fartyget Galaxy lämnar Åbolinjen för att chartras ut under sju månader som flyktingboende i Nederländerna. Tallink Silja varslade då den svenska besättningen, totalt 265 anställda, om uppsägning på grund av arbetsbrist.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]rade sent i juli att fartyget Galaxy lämnar Åbolinjen för att chartras ut under sju månader som flyktingboende i Nederländerna. Tallink Silja varslade då den svenska besättningen, totalt 265 anställda, om uppsägning på grund av arbetsbrist.

Efter förhandling med Sjöbefälsföreningen och Seko sjöfolk är resultatet att 51 sjöbefäl och 124 i manskapsbefattning sägs upp.

– Vi beklagar det här djupt, det är fruktansvärt tråkigt. Vi lider med våra medlemmar som blir av med sin anställning så här efter att ha överlevt pandemin och de svårigheter som den förde med sig, säger Lennart Jonsson, ombudsman på Sjöbefälsföreningen, till Sjöfartstidningen.

I samband med chartern skulle Galaxy också flaggas om till estnisk flagg, men efter förhandlingarna visar det sig nu att fartyget tills vidare behåller sin svenska flagg.

Sjöbefälsföreningen fick i förhandlingarna med Tallink Silja AB ned antalet uppsagda sjöbefäl från 63,5 till 51. De som behåller jobbet kommer i ett flertal fall att bli omplacerade, enligt fackföreningens information till berörda medlemmar.

Uppsägningsdatum är den 29 september och från det datumet räknas uppsägningstiden, som i sjöbefälens fall varierar från två till tolv månader beroende på ålder och arbetad tid.

– Men vi har förhandlat fram att alla har kvar sin tjänst fram till och med 29 januari oavsett uppsägningstid, säger Lennart Jonsson.

Både Sjöbefälsföreningen och Seko sjöfolk har kollektivt gjort anspråk på företrädesrätt till återanställning för de medlemmar som är anställda på Tallink Silja.

Seko sjöfolk, som förhandlade ned antalet uppsägningar från 200 till 124, fick också igenom att alla anställda med mindre än sex månaders uppsägningstid får minst en extra månad. Seko sjöfolk aviserar att de framöver kommer att teckna ett poolavtal med Tallink Silja, skriver tidningen Sjömannen.

– Av de personer som blivit uppsagda så är fördelningen cirka 50/50 från respektive fartyg. 30 procent Finland, 70 procent Sverige. Alla som är berättigade till återanställning finns med på återanställningslistorna, det gjordes en överenskommelse med facken om en kollektiv rätt till återanställning, skriver Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja, i ett meddelande till Sjöfartstidningen.

EDIT 28/9: Antalet uppsagda sjöbefäl korrigerat från 50 till 51 efter nya uppgifter till redaktionen.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]